Ut på tur

Sol, Sjarm og Sluser i Karlstad.

karlstad
Written by Anya

Kjørt slusebåt noen gang? Spurte Vilde. Det hadde jeg ikke. Før jeg visste ordet av det var hun på telefonen og fikk lånt oss en liten “stuga” i Sverige. Karlstad viste seg å være en drøm av et feriested.Vi tok turen til Karlstad, hovedstaden i Värmland. Denne universitetsbyen ved Vänern har rundt 86 000 innbyggere hvorav 10 000 er studenter. Det som slo oss da vi slentret rundt I byen er hvor usvensk den virker: Bygningene er majestistske, kanalene gir byen et europeisk preg og folk er utrolig smilende og hyggelige. De markedsfører seg som solens by – en berømt staue er ‘Sola i Karlstad‘. Hun var en populær servitrise i byens vertshus på 1700 tallet som fikk tilnavnet Sola for sitt smittende humør, statuen står nå utenfor  stadshotellet.

Karlstad ble grunnlagt av Karl IX i 1584. I 1865 brant store deler av de sentrale delene av byen ned. Etter brannen laget man et nytt gatesystem som har gitt byen det utseendet den har i dag. I 1905 foregikk forhandlingene mellom den norske og svenske regjeringen angående Norges selvstendighet (Karlstad-forhandlingene) foregikk i Frimurerlosjen i byen som ligger på stortorget ved siden av bl.a. stadshotellet og rådhuset. Den endelige avtalen ble undertegnet i losjens festsal 23. september 1905.

Om sommeren frem til 31 august har byen et tilbud om båtbuss. Dette er et ypperlig alternativ til buss og en flott mate å få sett byen på. Vi tok bussbåten fra slusekafeen og tilbake til “endestasjonen”, en vidunderlig halvtime med vind i håret. Enkeltbilletten koster 23 SEK og er verdt hvert øre. Vi var til og med innom en sluse og ventet mens vannstanden hevet. Superkos i sommersola.

Vi fulgte med som spente barn da slusen åpnet seg.

Bussbåten er veldig populær blant barnefamilier.

Disse bussbåtene tar også barnevogner og er svært populære så de anbefales ikke om du har dårlig tid. Vi opplevde å ikke komme med ved første forsøk, men vi slentert til neste stopp og hoppet på der.

Langs kanalen observerte vi masse folk som hadde tatt med seg campingstoler og satt seg i vannkanten for å slappe av og se livet på vannet og høre bølgeklukk. Hele byen inviterer på en måte til å justere ned girtallet og finne roen. Stiene langs kanalene gir også en koselig og romantisk vandring men nok av små restauranter og velge mellom.

Karlstad slo oss som en meget majestetisk by.

Du finner cafeer og idyll over hele byen.

Karlstad er en miljø vennlig by. De skryter av at de er på 8 plass isverige. Det er veldig tilrettelagt for syklister, vi så nesten fler av dem enn bilister. Vi merket oss at vi ikke kunne se at de hadde bysykler som i oslo og andre steder, det syntes vi var litt leit for oss som var på dagstur uten hjul.

En av byens miljøstasjoner, god ide!

Det bugner av kafeer og retauranter, og vi koste oss I det fine været. Lunsj for tre inkludert kaffe kom på 250 SEK.

Vi koste oss veldig I Karlstad – vennskapsby med Moss I Norge. Det tar ca 2,5 timer å kjøre fra Moss, rundt tre timer fra Oslo.

Det går buss fra oslo flere ganger om dagen f.eks Swebuss i tillegg til tog.

Morsomt å vite om Karlstad: Rikard Wolff fra filmen Änglagård kommer herfra 🙂  Vær også oppmerksom på at hele byen er dekket i brostein, de gnagde rett og slett Anyas stiletter  i fillebiter så flatt og mer funskjonelt skotøy gjør dagen langt mer behagelig.

Med ønske om en god tur, Vilde og Anya

[mappress mapid=”21″]

Tid For Turs utskremte medarbeidere.

About the author

Anya

Reiseglad mamma med skrivetrang, geleider en pode på tre på eventyr og utforsking. Ønsker seg fet reisekonto og retningssans - men tror på hverdags magi og at det enkle ofte er det beste.

3 Comments

Hva syns du?