Ut på tur

Cinque Terre, Europas fineste søndagstur?

Vernazza
Written by Tonje

Manarola

Nordmenn er generelt et turglad folk, og uansett hvor i verden vi befinner oss legger vi ut på en eller annen gåtur. Det kan være bortover en strandpromenade, fra butikk til butikk i en storby, rundt en innsjø,  eller fra hytte til hytte på fjellet. Jeg er langt i fra noen fjellgeit, men jeg liker at et reisemål gir meg noe utover sol og bad. Jeg ønsker å oppleve en plass som er unik, få innblikk i den lokale kulturen, og ha muligheten til å ”gjøre noe” når rastløsheten melder seg.  Da det Italiafrelste reisefølget skulle  bestemme destinasjon var det enstemmig;  vi dro  til Cinque Terre, tok på oss joggesko og gikk fra by til by.

 Cinque Terre ligger på vestkysten av Italia, og har siden 1997 vært på Unescos verdensarvliste. Cinque Terre består av de fem fargerike fiskelandsbyene Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza og Monterosso al Mare. Byene ligger som perler på en snor langs Middelhavet. Det er 1-5 km mellom byene, og du kan velge om du vil gå fra by til by, eller ta toget. Tilgjengelighet med bil er svært begrenset, og alle byene er bilfrie. Hvis du liker båtliv går det båter mellom de ulike kystbyene, se informasjon  Vi tok en båttur til Portovenere, og det anbefales at Cinque Terre også sees fra sjøen.

Du kan reise  fra Norge med direktefly til Piza. Ta et bilde av det skjeve tårnet før du setter deg på toget fra Piza til La Spezia (ca 1 time). I La Spezia bytter til et tog med endestasjon Levanto eller Genoa. Se togtabell.  Disse togene stopper ved alle byene i Cinque Terre. Reiser du med barn er Monterosso al Mare med sin lange sandstrand og strandpromenade den mest barnevennlige byen. Vernazza er den mest besøkte byen. Overnattingstilbudet er begrenset, men du finner både hotell og privatutleide leiligheter i hver by. Husk å bestille overnatting i god tid hvis du reiser i juli/august.

Kardemomme by

Cinque Terre-byene består av rektangelformede murhus som er bygd tett i tett på ulike platåer nedover fjellsidene, og enkelte hjem balanserer boksavlig talt på klippekanten som stuper ned i Middelhavet. Husene er malt i gult, grønt, rosa og oransje, har fargerike vindusskodder, rød takstein og smijernsbalkonger. Beliggenheten i havgapet har gitt byene en shabby-chic look som tar seg godt ut mot de grønne vin- og olivenmarkene som slynger seg terrassevis oppover de omkringliggende fjellene. Det hele minner meg om  Kardemomme by. Corniglia skiller seg ut ved at byen ligger på en fjelltopp 100 meter over havet, men har samme eksteriør som sine nabobyer.  De fire andre byene ligger nede ved havet.

Manarola
Vi bodde en uke i Manarola som er den eldste og frodigste av de fem byene. Med sin 850 innbyggere er den også den nest minste. Her er det ingen lange sandstrender, solsenger eller parasolldrinker, men du får fantastisk bebyggelse, trange brosteinbelagte smug, unik utsikt, vinmarker, klipper,  italiensk hverdagsliv, fred og ro. Manorola er lite turistifisert, og hverdagslivet går sin vante gang. Oppover fjellsidene bugner det av vinmarker hvor du kan observere arbeidssomme lokale bønder stelle sitt levebrød. På havna ser du fiskerne klargjøre sine båter for morgendagens fangst, og i skyggen på takterrrassene samles eldre koner for å utveksle siste nytt mens hendene jobber i ekspressfart med hekletøy og broderier.
Du finner et lite antall restauranter å velge mellom. Beliggenheten ved havet kombinert med det italienske kjøkkenet sørger for at du serveres  uforglemmelig  fisk- og skalldyrretter. Du finner også noen butikker som dekker dine behov for lokale dagligvarer og  souvenirer.
Manarola ligger bare en kilomenter fra naboyen Riomaggiore. Du kan gå hit ved å følge kystpromenaden “Via dell’Amore”. Kjærlighetsstien er en hellebelagt strandpromenade med flere piknik-områder, serveringssteder og benker som gjør det umulig å ikke stoppe opp underveis.

Riomaggiore

Ut på tur 
 Cinque Terre er en nasjonalpark, og det er en rekke turløyper å velge mellom, se kart. For å få adgang til alle turstiene må du kjøpet et    Cinque Terre-kort. En variant av kortet inkluderer også togreiser mellom byene.  Oppsøk en turistinformasjon og se hvilket kort som passer dine behov.
Som antatt meldte rastløsheten seg etter et par dager med sol og bad fra svabergene. Vi valgte den 12 km lange blå ruten som følger kysten av Middelhavet og tar deg fra by til by.  Stien sniker seg gjennom urørt natur oppover og nedover fjellsiden Utsikten  er nærmest  distraherende fantastisk! Enkelte av partiene krever nemlig litt konsentrasjon da det kan være både kupert, smalt og bratt.  Har du EKSTREM høydeskrekk kan du møte noen nervepirrende partier, men er høydeskrekken bare moderat går det helt fint.

Utsikt over Corniglia og Manarola

Det er kiosk-fritt mellom byene så ta med litt vann til første etappe. Utover det trenger du bare ta på deg gode sko, komfortable klær og badetøy. Vi møtte turgående par i trange miniskjørt, store smykker, stilletthæler, kroppsnære hvite jeans og myggjagere. Det er mulig de så flotte ut da de forlot hotellet, men i løypa var det ikke mye stil å spore der de kløna seg rundt og over  trestammer, steiner og røtter som sporadisk viste seg på stien.

Vernazza

Under vår vandring så vi en vakker rullesteinsstrand langt under oss. Et forfriskende bad var forlokkende, og vi tok en tilfeldig valgt sti nedover den bratte skråningen. Målrettet banet vi oss vei mellom tettvokst kratt, trær og stikkebusker i ulendt terreng. Vi sklei, ramlet, rappellerte og skrapte oss opp nedover bakken, men alle strabaser var glemt da vi tumlet ut av buskaset i bunnen av skrenten. Det vi så var 100% natur i sin vakreste og litt uventede form:  Krystallkart vann, uendelig horisont, hvite rullesteiner, dramatiske klipper og  en  splitter naken mann som satt på en stein og drakk kaffe fra en termos.
Å spasere i naturskjønne omgivelser med utsikt ut over Middelhavet kombinert med besøk i sjarmerende italienske fiskelandsbyer er en optimal opplevelse for tur-og reiseglade folk. Blir du sliten eller lei underveis  er det ingen skam å  avslutte turen på en av de fem hyggelige bytorgene.  Av erfaring vet jeg at piazzaene er veldig innbydende der de lokker slitne turgåere med sine unike omgivelser og  lokale delikatesser. Faller du for fristelsen gjør det ingenting. Du kan nemlig velge om det er egne bein eller toget som skal ta deg videre til neste by, eller tilbake der du kom fra.
Med ønske om en god tur, Tonje
[mappress mapid=”10″]

About the author

Tonje

2 Comments

Hva syns du?