Ut på tur

Pula, den perfekte starten til så mye mer

Medulin
Written by Tonje

Byferie spekket med historie, mat og muligheter.

Pula er en by i Kroatia, og det er nok flere enn meg som har blitt litt ubekvem når man på godt norsk, og med brei “l”, skal uttale navnet på denne byen. Nå har det seg sånn at Pula uttales “Pola”, og så fort jeg ble klar over det fikk destinasjonen et litt mer uskyldig og yndig preg over seg. Pula ligger i den nordlige delen av Kroatia, og er et perfekt utgangspunkt for å utforske den vakre, Italiainspirerte regionen Istra. Fra Norge flyr du direkte til Pula på 2 timer og 30 minutter. Valutaen er enn så lenge Kroatiske Kuna (HRK), og prisnivået er lavt. Grunnet sin historie får du i hele regionen servert de lekreste Italienske retter til halve prisen av det du betaler i Italia. Overnattingsmulighetene er mange, og finnes i alle prisklasser.

I den moderne og kontrastfylte byen Pula bor det ca 63.000 mennesker. Det er verdt å tilbringe en dag spaserende i denne byen som har både gamle og nye omgivelser litt om hverandre. Det er livlig i gatene, og utenfor gamlebyen støter du også det kroatiske hverdagslivet.  Enkelte guidebøker beskriver Pula som en miniversjon av Roma. Den sammenligningen er litt uklar for meg,  men det som er sikkert er at Pula har en respektabel gamleby, bra shopping og spennende historie.

Det er ingen bademuligheter i direkte nærhet til Pula sentrum, men sol- og badeferien får du ved å velge halvøyen Stoja, Verudela eller Medulin som base. Campingentusiaster samles på Stoja og barnefamilier rapporterer om å ha det som plommen i egget på de store resortene i Verudela 5 km utenfor sentrum. Vi bodde tre dager i Medulin som ligger 11 km fra sentrum. Dette er også et resortområde, men det er stille og rolig. Det er fine tur- og bademuligheter i området. Du kan bli med på båtturer ut i skjærgården, og til Brijuniøyene.  Nasjonalparken Kamenjakk med sin vakre natur og kystlinje ligger 13 km unna. Hit kan du komme enten med bil eller på sykkel. Sykkelutleie er god butikk i dette området, og det er sykkelveier overalt. Spør om gratis sykkelkart på et turistkontor.

Mini-mini Colosseum

Jeg hadde ikke så høye forventninger til Pula, og kanskje det var grunnen til at jegpositivt overrasket over Pulas sjarme. Å gå inn i amfiteateret er som å entre en miniatyrutgave av Colosseum. De lærde strides om når kunstverket ble bygget, men mange holder en knapp på keiser Augustus  (27 f.Kr-14e.Kr) På den tiden var det superpopulært å overvære gladiatorenes kamp mot ville dyr og andre skapninger, og hver forestilling trakk 25.000 tilskuere. Det er merkelig å gå rundt på steintribunene og tenke på hvilke bisarre scener som må ha utspilt seg i manesjen nedenfor.Det er mulig jeg er litt påvirket av filmen “Gladiator”, men noe sannhet må det være i den. Du kan gå ned i kjelleren hvor ville dyr og andre monster ble holdt fanget før de ble ført opp i ringen. Det er nesten ironisk at rommet der dyriske brøl, snerring og hyl må ha smelt i veggene i dag har et sivilisert og høykulturellt innhold. Nede i den dunkle, kalde og fuktige kjelleren er det en utstilling som handler om Istras rolle som Romerrikets kornkammer.

amfiteateret post hockey

Amfiteateret er i full bruk den dag i dag, men underholdningstilbudet har endret seg med årene. I august gjestet Leonard Cohen amfiteateret, og under mitt besøk var det rigget opp skøytebane i manesjen. Det var hockeyfeber i byen da Zagrebs beste hockeylag møtte Russland på isen. De 5.000 billettene var dessverre utsolgt, hvem som vant aner jeg ikke, men jeg fikk med meg en supporter t-shirt fra Zagreb-laget hjem. Skal du til Pula bør du sjekke om det er noe som skjer i Arena, se oversikt.

Gamlebyen og markeder

Pulas Gamleby er sjarmerende, og tar du entreen gjennom Herkulesporten blir det ekstra galant. Husene er fargerike, blomsterkassene frodige, og brosteinsgater tar deg fra piazza til piazza. Det bugner av turister i gamlebyen, også utenfor sesong, men sånn er det på hyggelige steder. Synes du det blir masete er det bare å forlate hovedtråkket ved å velge en av mange sidegater. I utkanten av gamlebyen er havneområdet. Under mitt besøk var det anleggsarbeid langs hele kaia, så hvordan sluttproduktet er ment å bli vites ikkeGaten Via Flanatica tar deg ut av gamlebyen og bort til to markeder. Den store markedshallen i jugendstil er verdt et besøk. Ost og andre lokale råvarer kan handles i den nederste etasjen. Tar du trappen opp finner du boder hvor du kan få servert de samme råvarene ferdig tilberedt. Markedet på bakkeplan er det klassiske “bod-markedet” som mange av oss turister synes er helt storartet. Å rusle fra bod til bod og se hva bonden, treskjæreren eller sydamen har til salgs i dag er alltid gøy. Det skal sies at du kan komme over fine lokalproduserte produkter som det kan være verdt å ta med seg hjem. Jeg røyk på en krukke honning med valnøtter- helt himmelsk!

Herkules port

Turen videre

Du trenger ikke noe særlig mer enn en dag i Pula, da har du fått med deg det som er å se. Det betyr ikke at Pula er et uattraktivt reisemål, heller det motsatte! Hvis rastløsheten tar deg, eller du liker å flytte litt på deg i løpet av en ferie, er Pula det perfekte utgangspunkt. Istra er en vakker region som fortjener  å få  vise seg frem. Det er korte avstander mellom interessante reisemål, og i løpet av en time eller to er du fremme. Har du leiebil står du jo fritt til å reise hvor du vil, når du vil, men busstilbudet dekker de fleste plasser. Fra Pula går det busser hele veien til Rijeka og Zagreb i øst, Umag i nord og Trieste i Italia se busstabell. Med båt kommer du til Venezia på to timer. Det er billig å reise kollektivt (35 kr Pula-Rovinj), bussene har høy standard og utrolig nok er de ganske punktlige.  Så vårt stalltips for en tur til Pula er å se litt på kartet og bli bevisst hvilke andre fine steder som ligger rett rundt hjørnet.

Med ønske om en riktig god tur, Tonje

This slideshow requires JavaScript.

About the author

Tonje

Hva syns du?