Ut på tur

Er du kresen? Reis til Rovinj!

rovinj
Written by Tonje

Regionen Istra ligger nord i Kroatia, og er et yndet reisemål for mange.  Middelalderbyen Rovinj er en av de mest besøkte byene i regionen. Det er ikke vanskelig å forstå. Rovinj er en av de vakreste byene jeg har besøkt i Europa, og jeg er kresen.

Reisen dit, og litt praktisk

Fra Rygge eller Gardermoen flyr du på 2,5 time til Pula. Herfra er det 45 minutter med buss til Rovinj, se busstabell. Velger du leiebil gjør du unna reisen på en drøy halv time. Du har en rekke boalternativer i Rovinj avhengig av hva du liker og hvor stort budsjett du har. Det er flere hotell i hovedgaten, og leilighetsmarkedet er stort. Jeg bodde i en leilighet 15 minutters gange fra sentrum i et sjarmerende villastrøk. 250 kr natta for et rom med plass til to, eget bad og balkong mener jeg er et varp.  Mange hevder at man kan oppleve Italia i Istra for halve prisen, og jeg er enig. Mat, drikke, utflukter, reiser og overnatting er billig. Du får middag inkl vin på restaurant for rundt 100-lappen, pizza ligger fra 30-50 kr. Går du ut litt utenfor hovedgatene blir det enda billigere.

 Rovinj

Istra er sterkt influert av sine 700 år tilhørende enten kongedømme Venezia eller republikken Italia (1918-1947).  At historien forteller om undertrykkelse og styring med jernhånd er det ikke mange som snakker om i dag, men at hele regionen oser Italia er ganske sikkert.  Rovinj  blir omtalt som den mest italienske byen av de alle.

Stari Grad

Trøffel og oliven

 

Kroatene er stolte av Rovinj, og det med god grunn. Den i utgangspunket alvorlige taxisjåføren som kjørte meg til busstasjonen i Pula ble et svært smil da han hørte hvor jeg skulle. “Ahh, Little Venezia! Very, very beautiful!” Da jeg litt senere ankom Rovinj viste det seg at mannen hadde helt rett. På tross av millioner av turister har  byen klart det kunststykket å bevare seg selv og fremstår fortsatt som autentisk og fantastisk vakker. Jeg har tidligere skrevet om italienske Cinque Terres unike eksteriør, og det var stor gjensynsglede da jeg så at Rovinj har mye av det samme imaget.

Det første du møter i Rovinj er en fantastisk havn omringet av fargerike, ultrasjarmerende rektangelformede murhus, men husk at havna bare er en oppvarmer. Ikke bli sittende på en av de mange uteserveringene og se på livet til solen går ned. Krona på verket er nemlig gamlebyen, Stari Grad. Det er der du skal tilbringe tiden din.

 Stari Grad

Gamlebyen ligger på en halvøy hvor høye, smale og fargerike murhus er bygd tett i tett. Det går i gult, rosa, oransje, naurstein og hvitt. Vindusskoddene er i blått og grønt, og som husveggene, er de værslitte. Rovinj har etter min mening en “skikkelig” gamleby. Den er bygd som en labyrint over flere etasjer, og det er utallige smug og trapper du må utforske. Mellom husene snor det seg glattpolerte, hvite brosteinsgater og over deg henger klesvasken til tørk. Brosteinene har ulike størrelse og er lagt hulter til bulter. De er glatte, så gå sakte mens du ser deg rundt. Har du annet skotøy enn flip-flops bør du velge det.

Høyest på halvøyen ligger kirken St.Euphemia. Ta trappene opp og nyt utsikten over Rovinj og omegn.

Det er mange som reiser til Rovinj, men turistgruppene finter du ut ved å ta inn et vilkårlig smug og du får trange, smale bakgater helt for deg selv. Du må ta deg god tid og kikke deg rundt inne i gamlebyen. Ytterst på halvøya tar gatene deg forbi bortgjemte trappeløp som går rett ut i havet. Gå ned en av trappene og du vil se noe av likheten til Venezia: grunnmurene er så vidt synlige over  vannflaten og de fleste hus har baktrapper som går rett ut i havet.

Ytterst på halvøya, under St. Euphemias kirke er det svaberg som er tilrettelagt for soling og bad. Badetrapper sikerer trygg ferdsel til Adriaterhavet, så ta med deg badetøy. Vil du ha et bekvemt underlag anbefales du å investere i en strandmadrass, en rekvisitt som forøvrig er å anse som en nødvendighet hvis du ferierer langs Istras kyst.

Fine bademuligheter

 

Er du glad i å shoppe er det nok å bruke pengene på i Rovinj. Det er en drøss av suvernirbutikker som har alt du ikke trenger, men i bakgatene i gamlebyen er det handlemuligheter i en annen klasse. Det er nok mest for damene, men du finner vesker, skjerf, kunst og smykker av høy kvalitet. I utkanten av gamlebyen er det et standsmessig marked som selger frukt og andre lokale spesialiteter hvor trøffel og oliven er stjernene i ethvert produkt.

Da det nærmet seg lunsjtid befant jeg meg ytterst på halvøyen og ble tilfeldigvis oppmerksom på en restaurant som hadde en supersmal trapp rett ned til havet. Jeg kan ikke erindre og ha spist lunsj så nært vannkanten noe sted. Bokstavlig talt var det fire trappetrinn fra bordet mitt og ut i Adriaterhavet. Bedre kan det jo ikke bli på en solrik dag. Blåskjell, et par leskende enheter og en kaffe kostet kr 115 inkl raust med tips. Ikke ble jeg dårlig av blåskjella heller, så restaurant Lampo anbefales.

 

 

lunsj i vannkanten

Det er flere familiedrevne restauranter som serverer fantastisk italienske retter i Rovinj, og dette er byen hvor du bør bestille fersk pasta med trøfler. Valuta for pengene garanteres.  Middagsserveringen åpner ikke før kl 18. Se anbefalinger av andre restauranter her

 Delfiner i solnedgang

I påvente av solnedgang og delfiner

Alle guidebøker hevder at du må se solnedgangen i Rovinj, og jeg gjør som fortalt. I 18.30tiden begynte jeg å se meg om etter den perfekte plass. På Valentino champagne og vin bar fikk jeg tildelt en hagepute og en plass på svaberget. Her var det høy Cafe del Mar-stemning, så langt fra min gate man kan komme, men when in Rome… Vin hadde de kun på flaske, brennevin ville ikke jeg ha, så jeg fikk servert en Corona til 56 kr (en lokal øl koster maks 17 kr for 0,5). Mens jeg satt på berget og så solen forsvinne bak svarte skyer skjedde det magiske: delfinene kom! Servitøren løp rundt til sine svaberggjester, pekte og informerte både på engelsk og tysk at det var delfiner foran båten til høyre. Stålkonsentrert stirret jeg alt jeg kunne i retning servitørens pekefinger, og der var de! Jeg så to delfiner som hoppet både synkront og elegant på rad og rekke en 10-12 ganger før de forsvant inn i den ganske tilskya solnedgangen. Wow, det var fint! Jeg spurte en servitør om det var vanlig å se delfiner her. Det ville han ikke svare tydelig på, men strakk seg så langt til å si at det ikke er et daglig fenomen. Hvordan det skal forstås aner jeg ikke.

 

Utflukter

Rovinj er et fint utgangspunkt for en rekke utflukter eller dagsturer. Byen Porec med sin Eufrisiske basilika, som har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1997, er ca 45 minutter unna. Du kan leie sykkel og tråkke rundt på fine sykkelstier i naturområdet Punta Corrente, eller bli med på en av mange båtturer. En tre timers båttur tar deg til Venezia, det går båter til de nærliggende øyene Sveta Katarina og Crveni Otok, nasjonalparken Brijuni, panoramaturer, Limfjordcruise og jeg vet ikke hva.

Det er mange inntrykk som skal tas inn i Rovinj, mye å se og like mye å gjøre. Hvis du vurderer en reise til disse trakter bør du unne deg et par-tre dager i denne byen som virkelig er i en egen klasse.

Med ønske om en god tur, Tonje

 

 

 

About the author

Tonje

2 Comments

Hva syns du?