Ut på tur

Læsø, en perle i Kattegat

De metertykke tang takene er enestående for Læsø, finnes ingen andre steder i verden. De eldste bevarte takene er nå nesten 300 år gamle.
Written by Vilde
Galleri Trollebo

Galleri Trollebo

Læsø er den største øya i Kattegat. Øya ligger cirka midtveis mellom Fredrikshavn og Gøteborg. Læsø er den minste kommunen i Danmark,  med i underkant av 2000 innbyggere. Senter på øya og i kommunen er byen Byrum. Læsø er knyttet til fastlandet med  ferge fra Fredrikshavn. Ferga går flere ganger om dagen og tar 90 minutter.

Grunnvannet på Læsø kan ha opptil 15 prosent salt , og saltet samler seg naturlig i flate salt-enger på varme sommerdager. Saltet ble i gamle dager utvunnet ved damping i hundrevis av saltsyderier, med trær som brensel. Trehogsten førte etter hvert til at øya ble avskoget. Sandstormer begravde landsbyer på øya, og saltutvinningen ble forbudt i 1652. På  slutten av 1980 tallet ble saltutvinningen tatt opp igjen i liten skala, som arkeologisk forskning og turistattraksjon. Saltsyderiet har ca 50 000 besøkende i året

Fra påske til og med høstferien er det saltforedrag hver time på Saltsyderiet. I butikken finner du søte saltposer i alle variasjoner, samt hudpleieprodukter basert på salt og noen fantastisk gode fløtekarameller – også med salt.

DSCN0203Mange av de fastboende er kunstnere med gallerier og utsalg. Sommer er selvsagt høysesong, men de fleste holder åpent noen timer om dagen hele året. Vi nevner glasspusteriet www.lasoeglas.dk Selve glassblåseriet er åpent kun i høysesongen, men butikken er åpen året rundt.  Besøk også Galleri Trollebo hvor den hyggelige Jorunn fra Moss har funnet sitt paradis og  Ullstuen hvor det kommer busslast med pensjonister fra fastlandet for å kjøpe garn og ullprodukter fra sauene på gården. Vi er ikke pensjonister men hadde likevel et trivelig besøk.

Storhaven en koselig gård hvor man kan kjøpe deres økologiske mel, deres økologiske hudpleieserie, eller hjemmelagede stearinlys. Her kan man også få lage egne lys, moro for både barn og voksne. Prisen kommer an på hvor tykke lys du lager. Vi lagde vanlige stearinlys og betalte 26 Dkr for to. Her kan du også kose deg med hjemmelaget is, mens du kikker på hønene, eselet, eller påfuglen som går forbi.

Storhaven gård er åpen; flagget er oppe!

Storhaven gård er åpen; flagget er oppe!

På Storhaven gjelder samme regel som eller på Læsø: er flagget oppe er det åpent.

Er du glad i hester, fines det mange forskjellige ridealternativer. Alt fra en time på ryggen, et par timer med  hest og kjerre eller en ren rideferie. Et par av alternativene finer du her www.rideferie.dk eller www.naturridning.dk

Har du heller lyst til å slappe av, har de gjort om en kirke til et spa og kursted. Her bruker de saltbehandlinger  i tillegg til lysbehandling med god effekt for psoriasispasienter. Vil du kun kose deg og bli dullet med er dette også fullt mulig. Les mer her  www. Saltkur.dk

Det finnes også en 18 hulls golfbane for de som er interesserte i slikt. Shopping på øya er ikke det helt store. De har to matbutikker, kunst og håndverk, et lite marked og en byggvare butikk. Er du interessert i å shoppe må du ta ferga inn til Frederikshavn. En koselig liten by som det fint går an å tilbringe noen timer i.

Det er mange muligheter for overnatting på øya. Vi bodde imidlertid privat så vi kan ikke anbefale noe spesielt, men her er noen muligheter:

Keramikk på Trollebo

Keramikk på Trollebo

Læsø camping og hytteby, www.lasoe-camping.dk

Feriehusutleie www.teamlasoe.dk

Østerby hotel www.osterbyhotel.dk

Sammen med Anholt tilhører Læsø det danske «ørkenbeltet». Om sommeren regner det så lite på øya at bekker og småvann delvis tørker inn.Dette fører til at Læsø har høyest antall soltimer i Danmark. De har også en rekke vidunderlige strender ( det er jo tross alt en øy) herlig dansk mentalitet ( fortsatt lov å røyke inne på puben) og en herlig, avslappet og kreativ atmosfære  som vi anbefaler alle å oppleve.

– med ønsker om en god tur, Vilde

 

 

About the author

Vilde

Vokalist som er lidenskapelig opptatt av reise, litteratur og yoga. Syns det er best når det er varmt.

Hva syns du?