Ut på tur

På tur i Anno landsbyen – Fredrikstad

Velkomme ntil Anno landsbyen
Written by Vilde

Vi snek oss med på en guidet tur med tjenestepiken Petronella til Anno landsbyen på Isegran i Fredrikstad.

Isegran er en 80 mål stor øy, som først er nevnt på 1200 – tallet i en Islandsk krønike. Det handler da om Erlingsson – selvutnevnt sysselmann i Borgarsyssel. Han var visst egentlig sjørøver i Skagerak, og rester av skipsvrak han drasset med seg finnes fortsatt rundt Fredrikstad.

 

 

Velkommen til Anno landsbyen

Velkommen til Anno landsbyen

 

brønn i Anno landsbyen

Brønn i Anno landsbyen

PÅ 1700 tallet hadde Tordenskiold flåtebasen sin på Isegran under den store nordiske krigen. Det er fortsatt båter som gjelder her, nå til dags holder Østfold Maritime Senter til her – en privat forening som pusser opp private gamle båter.

Østfold maritime senter

Fredrikstads eldste tre bygning – Empire  huset finner vi her , påbegynt i 1630, ferdigstilt rundt 1720. Huset ligger midt i den oppbygde landsbyen vi så på tv i realityserien “Anno”.j

fredrikstads eldste trebygning

“Petronella” foran Fredrikstads eldste tre bygning

Det er fortsatt en mølle her som ikke lenger er i bruk. Det var flere møller her på 1600 – tallet, men de forsvant på 1800 – tallet.

mølla

Bak Isegran huset ligger det en renessanse hage. Den lå brakk frem til 1985, men opprettes nå frivillig av “lukegjengen”.

renesanse hagen

Etter en times omvisning på Isegran, tok vi ferga over til gamlebyen. Her tok “tjenestepiken Petronella” avskjed med oss, og overlot oss til en “straff fange” som viste oss rundt i den gamle festningsbyen.

Vi var spesielt heldige med været, og at det var en lørdag, for på lørdager er fri marked i gamlebyen så og si hele året.

Fri marked i gamlebyen foran den gamle militær kassernen

Den brostens belagte byen er virkelig verdt et besøk. Det er koselige unike butikker, gallerier, kafeer og barer overalt, og det er en fantastisk stemning.

Gamlebyen

DSCN0251

Ølgaarden

I Gamlebyen finner du også Ølgaarden, Norges største ølutsalg med over 500 sorter øl. De arrangerer også ølsmaking og ølkurs. Sjekk her for mer info

Turistkontoret er behjelpelig med stort sett alt mulig. Det finnes en mengde guidede turer. Det er “drop -in” turer daglig kl. 12.00 og 14.00 i sommerhalvåret. Det koster kr 100,- ( anbefales for voksne )

Hvis du tar kontakt med turist kontoret kan du bestille guidede gruppeturer av hjertens lyst .De har mange varianter som den vi var på som da var en time på Isegran og en time i Gamlebyen, men du kan i prinsippet ønske deg/sette samen din egen tur akkurat som du vil – uansett får du erfarne og flinke guider og en fantastisk opplevelse.

I tillegg til tradisjonelle norske troll, får du lokale bruksgjenstander på turistkontoret i Fredrikstad - her mobil deksel ;)

I tillegg til tradisjonelle norske troll, får du lokale bruksgjenstander på turistkontoret i Fredrikstad – her mobil deksel ;)

Anbefales, altså.

P.s  Anno landsbyen rives høsten 2016, så om du vil innom der må du kjenne din besøkelsestid.

 

About the author

Vilde

Vokalist som er lidenskapelig opptatt av reise, litteratur og yoga. Syns det er best når det er varmt.

2 Comments

    • Det vet jeg jammen ikke, det var guiden som sa det. Hun sa også at hun hadde reagert når hun fikk høre det, men tenker nå at det kan bli feil å gå der om tre år og prate om en tv serie som fantes før. De drive forøvrig og skal spille inn neste års Anno i Trondheim nå

Hva syns du?